5 obiceiuri care îţi afectează imunitatea

0
343

1. Sedentarismul îţi afectează imunitatea

Lipsa activităţii fizice afectează sistemul imunitar prin scăderea rezistenţei la infecţii. Dimpotrivă, activitatea fizică regulată în aer liber induce starea de bine, iar lumina naturală creşte nivelul celulelor T (influenţează imunitatea celulară şi sunt implicate în apărarea organismului faţă de virusuri). În timpul mişcării, se intensifică circulaţia sanguină, iar anticorpii şi celelalte celule imunitare ajung astfel mai repede în toate zonele corpului

2. Alimentaţia proastă

Hrana de tip fast food, dulciurile rafinate, grăsimile animale, mezelurile, afumăturile şi produsele de patiserie sunt câteva dintre alimentele care slăbesc imunitatea. În locul acestora, medicii recomandă alimentele bogate în vitamina C (citricele), în vitamina E, (fructele oleaginoase), în zinc (carne, ouă), vitamina A (lapte), nutrienţi care ajută la creşterea anticorpilor şi a globulelor albe, arme importante ale sistemului imunitar. De asemenea, consumul de alcool şi fumatul dăunează imunităţii, la fel ca şi deshidratarea (bacteriile se dezvoltă uşor pe mucoasle uscate).

3. Lipsa somnului îţi afectează imunitatea

Insomniile şi somnul mai scurt de opt ore duc la creşterea concentraţiei de hormoni ai stresului, care slăbesc capacitatea de apărare a organismului. În timpul somnului, are loc refacerea elementelor sistemului imunitar, printre care globulele albe.

4. Stresul îţi afectează imunitatea

În situaţiile stresante, suprarenalele (două glande situate deasupra fiecărui rinichi) secretă adrenalină şi noradrenalină, doi hormoni care slăbesc răspunsul imunitar. Cel mai dăunător este stresul cronic, cauzat de unele boli sau de situaţiile tensionate frecvente.

5. Medicamentele

Tratamentul cu antibiotice poate distruge, pe lângă bacteriile „rele”, şi pe cele „bune”, afectând flora intestinală şi dând peste cap sistemul imunitar. Un studiu recent a arătat că şi paracetamolul administrat bebeluşilor înainte sau după vaccinuri pentru a preveni apariţia febrei poate scădea puterea de imunizare a tratamentului.

sursa: https://goo.gl/wDcjjP

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here