ANDROGINUL, UNITATEA PRIMORDIALĂ

0
486

Omenirea a fost fascinată de mituri și de simbolurile pe care acestea le ascund. Înțelegerea noastră este departe de a percepe jocul dintre lumini și umbre pe care ni-l oferă sacrul, care declanșează în noi emoții și trăiri. Unul dintre miturile cheie este androginul, un simbol care a rămas neînțeles până în prezent.

Androginul reprezintă unitatea primordială, simbol pe care îl întâlnim la greci, egipteni, iranieni, chinezi sau indieni. Androginul este reprezentat ca o ființă dublă, având în același timp, atributele celor două sexe.

Shiva pentru indieni este o divinitate androgină. Urme androgine remarcăm la Adonis, Dyonisos, Castor și Polux. Androginul reprezintă totalitatea celor două forțe, masculin și feminin. Hindușii au credința că lumea a început cu un androgin primordial și va sfârși în același mod. Bărbatul și femeia aveau un singur trup, înzestrat cu două fețe.

Eva a fost scoasă din coasta lui Adam. Dumnezeu este cel care i-a despărțit pe cei doi. Odată cu despărțirea lor, perfecțiunea a dispărut și cei doi au căzut în păcat. Plutarh descrie pregătirea miresei în Sparta.

Aceasta era rasă în cap și îmbrăcată în haine bărbătești. Pentru a deveni femeie trebuia să fii mai întâi bărbat. Despre îngeri se spune că sunt androgini. Ei reprezintă perfecțiunea, un tot unitar.

În Banchetul, Platon prezintă o explicație iubirii și formării acesteia. Aici cititorul află ”mitul androginului”, povestit de un personaj al lui Platon. După această legendă, la început trăiau pe pământ ființe androgine. Arătau ca doi oameni lipiți spate în spate: două femei, doi bărbați sau un bărbat și o femeie. Aceștia dețineau o putere foarte mare, puteau face aproape tot ce gândeau.

Zeii se tem de puterea aproape infinită a androginilor și, pentru a nu mai reprezenta o posibilă amenințare, îi despart. Separați însă, părțile nu mai fac nimic. Pe pământ domnește o letargie completă. Tot mai mulți mor de tristețe și dor.

Zeii, văzând că rămân fără supuși, caută o modalitate de a le da noilor oameni un motiv pentru a trăi. Astfel este creat Eros, cu scopul de a semăna iubire în lume. În acest fel oamenii își petreceau viața căutându-și jumătatea. Cei norocoși care se găseau se contopeau formând ființa de odinioară.

sursa: https://goo.gl/FbNKrt

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here