Maladii din trecut despre care s-a uitat: Boala oamenilor verzi și cea a oamenilor din sticlă

0
274

De-a lungul secolelor, omenirea a trecut prin diverse stadii ale dezvoltării. La fel s-a întâmplat și cu maladiile, care de exemplu, în Evul Mediu erau cu totul diferite față de cele din prezent.

Chiar dacă astăzi ni se par ciudate, unele dintre ele au făcut mii de victime sau au lăsat cu sechele oameni fără nicio vină. Am ales să vă prezentăm unele dintre cele mai ciudate maladii cu care s-a confruntat umanitatea în decursul timpului.

Fosfonecroza sau boala oamenilor care lucrau în făbricile de chibrituri

După cum era de așteptat, chibriturile antice au fost inventate în China, undeva prin anul 500, dar chibritul modern, așa cum îl cunoaștem în ziua de astăzi a fost brevetat de chimistului englez John Walker în 1827.

Atunci s-au înființat și primele făbrici de chibrituri în care au fost angajați numeroși muncitori. Pentru că nu se cunoșteau prea multe detalii cu privire la efectul fosforului asupra organismului uman, atunci a apărut și celebra boală fosfonecroză. Oamenii intrau în contact cu cantități mari de fosfor și efectul direct era că li se strâmba gura și începea necroza. Era recunoscută drept o boală profesională și nu exista leac pentru ea.

Boala oamenilor din sticlă

Nu este vorba despre boala oaselor de sticlă sau osteogenesis incompleta, care este o afecţiune genetică transmisă autosomal dominant prin care există un defect calitativ şi cantitativ al fibrelor de colagen, ci despre o afecțiune psihologică. Între secolele XV-lea și al XVII mulți oameni considerau că sunt făcuți din sticlă. 

Această afecțiune de natură psihologică a făcut numeroase victime. Acești oameni considerau că întreg corpul lor este din sticlă și la cea mai mică atingere puteau să se spargă. Cei mai mulți dintre ei purtau haine ranforsate și duceau o viață chinuită. Boala a dispărut și de atunci nu s-a mai auzit de ea.

Cloroza, boala oamenilor verzi

Cloroza este o formă de anemie caracterizată prin micșorarea considerabilă a cantității de hemoglobină din sânge și printr-o colorație galbenă-verzuie a pielii. Boala a făcut cele mai multe victime în secolul al XVIII-lea, când în special femeile sufereau de o carență masivă de fier. Pielea acestora își schimba culoarea în verde. În cele din urmă, pentru că nu se tratau, ajungeau să-și găsească sfârșitul.

sursa: https://goo.gl/nY1uNo

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here