Acasă Știință & tehnologie MISTERUL disparitiei civilizatiei aztece, in sfarsit descifrat!

MISTERUL disparitiei civilizatiei aztece, in sfarsit descifrat!

0
289

Cum a disparut civilizatia azteca de pe teritoriul Mexicului in secolul al XVI-lea? O intrebare care i-a framantat intotdeauna pe oamenii de stiinta. Astazi, specialistii estimeaza ca o epidemie de salmonella reprezinta cauza cea mai veridica a declinului acestei civilizatii fascinante.

Se pare ca nepoftitii vizitori ar fi provocat o puternica epidemie de salmonela, care a provocat moartea a 80% dintre azteci si alti amerindieni. Alte documente istorice arata ca populatia celor doua continente americane s-a redus considerabil intre secolele XV si XVI ca urmare a aparitiei conchistadorilor si a altor cuceritori europeni. Se pare ca dupa sosirea lui Cristofor Collumb au disparut peste jumatate din cei 20 de milioane de amerindieni care traiau in Lumea Noua.

Henry Dobyns, un antropolog american, a scris inca din 1983 ca bolile aduse de conchistadori au exterminat aproximativ 95% din populatia Lumii Noi incepand din anul 1492. Alti cercetatori au remarcat faptul ca aproape 97% din populatia vechii civilizate aztece, precum si 90% din aborigenii care traiau pe actualul teritoriu al statului Peru au murit din cauza infectiilor raspandite de europeni.

La aceeasi concluzie a ajuns inclusiv cercetatorul german Johannes Krause de la Institutul de istorie a omului din Jena. El si colegii lui au demonstrat ca civilizatiile si culturile mexicane au disparut ca urmare a bolilor europene. Concret, in ADN-ul extras din osemintele celor care au cazut victime ale acestor maladii, expertii germani au identificat urme de Salmonella enterica.

O infectie care exista inca si care ii afecteaza in special pe locuitorii din tarile sarace din Asia si Africa. Ea a aparut pentru prima data in Norvegia, in secolului al XII-lea, cu mult inainte de calatoriile lui Columb si sosirea conchistadorilor. In opinia specialistilor, amerindienii nu cunoasteau aceasta boala, iar sistemul lor imunitar nu era capabil sa reziste la efectele infectiei cu salmonela, insotita de febra intestinala.

sursa: https://goo.gl/O9ra0f

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here